Böcker


Någon sade någongång att man måste skriva två böcker innan man får kalla sig författare. Stämmer det så är jag märkligt nog författare sedan december 2021. Min debut kom 2019 med Dramatiska damer (Historiska Media), ett samarbete med illustratörsgeniet Maria Persson från Umeå. Gemensamt berättar vi där om 75 kvinnoöden från 1500-talet fram till idag. Vi bestämde tidigt att boken skulle rymma alla sorters kvinnor; såväl goda som onda och lyckade som misslyckade och lika många kända som okända. Jo, alla från diktatorn Elena Ceaușescu till helgonet Moder Teresa, bankrånaren Bonnie Parker och busschauffören Berta Persson. 


I december 2021 följde Jönköping & Huskvarna – en historisk kärleksförklaring, en bok som bottnar i min kärlek till hembygden. Genom 84 historiska bilder försöker jag med fylliga bildtexter väcka liv i två delvis försvunna städer som ofta bara anas i dagens stadsbild, men som alltjämt spelar roll för hur vi lever och rör oss. Tanken var att skriva med ett nytt perspektiv, för de yngre och de inflyttade som inte minns utan möter det förflutna genom bild och text. Av de tidiga reaktionerna på att döma boken har jag dock "misslyckats", de som vill minnas sin gamla stad gillar den minst lika mycket som de som kommit hit senare. Det gläder mig.


Boken säljs för närvarande av Akademibokhandeln på stan och på Asecs, i Museishoppen samt på Arne Bageri & Butik på Asecs. För dig som inte bor i närområdet finns den på Tradera.


Kontakta mig för föreläsningar utifrån det gamla Jönköping.

Vad sade pressen?


Om Dramatiska damer:


»Det är korta, välskrivna livsberättelser med syfte att väcka nyfikenhet till vidare läsning och kanske även få läsaren att reflektera över sin egen plats i historien, något författaren verkligen lyckas med. Illustratören Maria Persson har gjort snabbskissade porträtt av damerna i syfte att fånga en dramatisk ögonblickskänsla. Det här är en bok för alla som är intresserade av historia.« BTJ (Fd Bibliotekstjänst)


»Illustrationerna är fantastiska och de välskrivna texterna väcker stor lust att läsa vidare på egen hand.« Tidskriften Historiskan


»En kanonfin bok! Alla damer i boken är inte stora hjältar, men alla har en intressant berättelse … en stor kunskapskälla.« Luleå bokpassion


»En spännande bok om kvinnor med drama runt sig som inte nödvändigtvis var hjältinnor.« Feministbiblioteket